torsdag 31 december 2009

Midvinternatt



I natt lyste månskenet så det var något alldeles otroligt! Det är så vackert här ute när det är stjärnklart och hela vintergatan syns som ett band över himlen. Efter att ha suttit och tittat ut på den gnistrande snön rätt länge bestämde jag mig för att bylsa på mig och gå ut och försöka få en fin bild. Jag orkade inte ta med stativet så det blev ju som det blev; stjärnorna ser ut som små sicksackmönster på himlen :) och inte blev det många foton heller för fy tusan vad kallt det var!

Gott Nytt År önskar jag dig! Nu ska jag gå och ta ett nyårsbad :)

Det tar aldrig slut...

Idag när jag rafsade runt bland mina scrapsaker hittade jag en hel hög med färdiga layouter. Jag som trodde att de här två var de sista jag skulle visa. Det här flyttandet har ju rört till saker mer än lovligt, men glädjande var ju att jag gjort fler layouter än vad jag hade trott i år! :)

Smulan rockar loss!


Smulan och hennes kompis sitter och myser och fnissar :)

onsdag 30 december 2009

Genrep

Imorgon ska det käkas god nyårsmat med vännerna och i år ska jag och min gubbe ha hand om förrätten. Min bror och hans sambo har varit här och käkat ikväll och de fick vara försökskaniner så att vi fick provlaga och provsmaka lite. Ifjol satte magsjukan käppar i hjulet för nyårsfirandet med våra vänner, så vi hade "nyårskalas" på trettondagsafton istället. Ifjol hade familjen just flyttat till radhuset och jag och gubben firade nyår med bubbel i både badkaret och i glasen. Vi käkade hummer med en otroligt god sås och vi har tänkt att bjuda vännerna på detta imorgon. Men vi vet inte om vi ska ta hummer eller pilgrimsmusslor och havskräftor istället, så det var det vi provade ikväll och så vinet förståss! Till varmrätt bjöd jag på fransyska av hjort (som blev en väldigt god och mör stek) som jag köpt på Tranhems gårdbutik. Det var första gången jag var där, men jag kommer definitivt att åka dit och köpa kött igen. Nog om mat, man kan ju tro att vi inte gör annat än äter!


De här layouterna är sen i somras, då jag, Elin och Lilla Anna tog en trevlig tripp till Kristinehamn. En är med våran fina Lilleman med världens blåaste ögon och en med våran Lille Pilleman, ett smeknamn som Plutten fått ärva efter sin pappa som tydligen också var pillig när han var liten :) Lille Pilleman hittar så mycket att pilla med att man kan bli tokig; små nattlampor i eluttag, små knappar att trycka på som ingen visste fanns, pluppar till hyllplan,råttfällor och vadden inuti soffkuddarna (helt plötsligt låg det tussar av "tomteskägg" i hela rummet och vi hade ingen aning om varifrån det kom, förrän vi tog förövaren på bar gärning en dag). Han kan sitta väldigt länge, i full koncentration och pilla med någon liten grej, Lille Pilleman.





Nu äre bara imorgon kvar!

tisdag 29 december 2009

Månen vandrar sin tysta ban...

...snön ligger vit på fur och gran. -16,6 grader är det nu och det är läskigt vackert med månskenet som lyser på snön. Jag och Smulan har tittat på "Trolltider" ikväll och kung Bore kom till trollskogen. Han har sannerligen kommit hit också, vilket var på tiden tycker jag. Det känns som om det var länge sen det var riktig vinter här. Vi eldar brasa, bor i våra ullunderställ och har det rätt fint!

Känns som en stor kontrast att lägga upp layouter med vårfoton idag :)




Tyckte jag var lite fiffig när jag satte en bit overlay så att man kan se himlen där i "fönstret".


Plutten och pappan vid Lärjeåns trädgårdar. Tråkigt att höra att de stängt...


Plutten får en riktig hundpuss av syrrans fina och prickiga korv :)


Två dagar kvar!

måndag 28 december 2009

Två godingar!

Smulan har varit och är en fantastiskt fin storasyster till sin lillebror. Ju större Plutten har blivit desto roligare har de haft tillsammans. Nu kan de leka med varann en liten stund innan de blir oense om dockan skulle nattas eller bankas, lego byggas eller rivas, lertårtor bakas eller mosas osv osv. Jag ser fram emot när de båda kan vara med och spela julklappsspel, idag har jag och Smulan spelat "Fia", "Memo" och "Kasta gris" och Smulan vann rubbet!! Fastän jag inte ens försökte förlora...







Tre dagar kvar!

söndag 27 december 2009

Sista minuten

Hoppas att du har haft en underbar och fridfull jul! Vi har haft det så fint och gott och den här härliga snön är ju verkligen grädde på moset! Jag njuuuter!

Nu är det bara några få dagar kvar av 2009 och jag har en hel hög layouter som jag inte visat ännu i år... Det är märkligt hur mitt personlighetsdrag att alltid vara ute i sista minuten visar sig t.o.m här! Först tänkte jag bara strunta i det, men sen kom jag fram till att jag gärna vill visa dem innan jag städar undan årets layouter i en mapp och knyter ihop säcken för 2009.

En layout med Smulan och hennes "Bolibompablick". Jag har aldrig varit med om någon som blir så totalt uppslukad av det på TVn, hon blir döv och blind för allt annat och totalt okontaktbar.




I slutet av sommaren fyller Smulan år och jag ville ta ett kul foto som kunde användas som kalasinbjudan. Smulan brukar vara med på de flesta tokerier, men att springa omkring med en stor ballong tyckte hon inte alls var någon kul idé. Jag försökte få henne att inte gömma sig bakom ballongen och att se lite glad ut... det skulle ju faktiskt bli kalasinbjudningar... Till slut blev det iaf glada miner- när hon började räcka ut tungan och göra alla möjliga fula grimaser!



Fyra dagar kvar!

söndag 13 december 2009

Tredje advent

Hej, vad det går! Redan dags för tredje ljuset. Idag tänkte jag dela med mig av två smarriga kakor :)

Häromdan gjorde jag en mjuk pepparkaka till ett litet adventsmys, men jag tyckte den såg lite tråkig ut. Jag tycker att morotskaka och mjuk pepparkaka påminner om varann i smaken, så jag gjorde en morotskaksglasyr till pepparkakan och dekorerade den med granatäpplekärnor. Det blev väldigt fint och smakade bra!

Receptet till pepparkakan hämtade jag från en av mina favoritkokböcker; Rosendals trädgårdcafé. Till glasyren använde jag 200 g philadelphiaost naturell, 1 dl florsocker och en skvätt apelsinsaft. Först tog jag bara hälften, men när jag la på glasyren följde det med lite smulor från kakan- inte bra! Var tvungen att göra lite mer glasyr att täcka med. Andra omgången blev lite lösare och det "rann" ner lite snyggt på kanterna :) Tyvärr hann jag ju gå loss med kniven innan jag fotade, men you got the picture!



Vad matar vi grisen med idag då? Jo, en väldigt god liten cheesecake!

Innan min sambo träffade mig levde han på Mamma Scans köttbullar och snabbmakaroner... men här är faktiskt ett gott recept som han förde med sig till boet :)

Johans cheesecake

3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
½ tsk salt
3 dl grädde
4 digestivekex

Dela äggen i vita och gula.
(1) Vispa vitan till skum.
(2) Blanda gulorna med socker och vaniljsocker. Blanda sen i osten och saltet.
(3) Vispa grädden ganska tjockt.
Blanda ner grädden i smeten med gulor och ost. Vänd sedan ner vitorna också.
Smula digestivekex i botten av en form med löstagbar botten. Häll i smeten och smula ett kex över. Frys i minst 3 timmar.

Vi hade den här cheesecaken som tårta på Plutten namngivning med en massa blåbär och björnbär på. I juletider brukar vi göra med pepparkakor i botten och på toppen istället. Som du ser går det fint att göra små portionskakor i muffinsformar också, 12 stycken goda mumsbitar blev det. Ställ papperformarna i en muffinsform av teflon innan du fyller i smeten annars rinner det nog över.

Gottegrisar är vi allihopa!

söndag 6 december 2009

Andra advent!

Idag har vi kokat risgrynsgröt och stekt skinka och mumsat i oss :) Vi har haft en väldigt lugn dag, så jag har hunnit göra en massa saker som väntat på sin tur ett tag. Känns skönt att kunna beta av lite allt eftersom, nu börjar det faktiskt bli ordning på torpet :)

Har du bakat några saffranskorpor än? Vi är inne på 3:dje laddningen! Himla goda och väldigt snabba att göra (om man bortser från torktiden i ugnen, men då får de ju klara sig själva). "Mammas supergoda saffransskorpor" med recept av Leila är det vi bakar och smaskar i oss!

Vackert gula blir de och de gör sig bra i en burk med röd rosett :) Jag passar på och visar två gula alster när jag ändå är igång:





Hoppas att du också har fått mumsa på något gott idag!

onsdag 2 december 2009

Världens finaste Plutt!

Snart är Plutten 2 år! Han har precis börjat visa sin egen vilja och prova lite vad som händer om han säger nej... T.ex. vad som händer när han lägger sig och vrider sig som en mask när ytterkläderna ska tas på eller när han trycker ner hela frukostmackan i mjölkglaset så mjölken sprutar... Erfarenheten säger mig att godingen som var 100% glad och go snart kommer att bytas ut mot en något mer trotsig och envis variant... Då känns det gott i hela kroppen när jag tittar på layouten om när gosungen precis började pussas och kramas tillbaka med hårda små kramar ♥ eller när lilla knasbollen gjorde tokiga tricks i duschen :)